Laboratóriumi diagnosztika – Beutaló köteles szakrendelés

Dr. Szabó Katalin - Labor

Dr. Szabó Katalin


Dr. Szabó Katalin - Labor

Ferenczi Anna


Hírek

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.

Rendelési idők

 

Hétfő-Péntek

Betegfogadás

7-10

Minták érkeztetése

7-9

Sürgősségi betegfogadás

7-12.30

Régebbi lelet kiadása laborban

10-13.30

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a szakrendelésre minden esetben húzzanak sorszámot a portán!

Az időnként előforduló hosszabb várakozási idő miatt szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Fontos információk a szakrendelésről

A laboratórium szolgáltatásai a VI. kerületi állandó vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező lakosoknak, továbbá a VI. kerületi háziorvosok, illetve a TESZ szakorvosok által irányított pácienseknek beutalóval, előjegyzés nélkül vehető igénybe.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően 2021. május 3-tól a laborleletek személyes átvétele kizárólag a laboratóriumban történik, naponta 10-13.30 óra között. Ennek értelmében az aznapi mintavételek eredményét (a régebbi eredményekhez hasonlóan) személyesen, másnap lehet átvenni a jelölt időszakban.

Továbbá felhívjuk a figyelmet arra, hogy vérvételre éhgyomri állapotban jelentkezzenek, viszont javasolt a vérvétel előtti órákban megfelelő mennyiségű, cukormentes folyadék (víz) fogyasztása!

Vércukorterhelés vizsgálatra reggel 7 és 8 óra között, soron kívüli jelentkezéssel várjuk Önöket (sorszámot ekkor is szükséges húzni a portán). Kérjük, hogy vizsgálathoz szükséges 75 g glukózt, feloldás nélkül hozzák magukkal!

Amennyiben csak vizeletvizsgálatra érkezik, azt is soron kívül tudjuk fogadni, de ebben az esetben is szükséges a sorszám húzása.

Vércsoport vizsgálat mintavételezése hétfő és csütörtöki napokon történik.

Külső szolgáltató laboratóriumába küldött vizsgálatok külön beutalóval vehetők igénybe:

 1. Péterfy Sándor utcai kórház: hormonok, tumor marker, B12, folsav, transzferrin, albumin, reuma faktor, lipáz, speciális véralvadási vizsgálatok, troponin,
 2. Nemzeti Népegészségügyi Központ: kötelező terhesgondozási szűrővizsgálatok – HBsAg és Treponema pallidum, vírus szerológia,
 3. Baleseti Központ:  mikrobiológiai vizsgálatok- váladékok tenyésztése,
 4. Dél-pesti Területi Vérellátó: vércsoport vizsgálat.

Fontos információk várandósok részére

Tisztelt Várandósok! 

A várandósgondozás alatti vizsgálatok zökkenőmentes elvégzéséhez kérjük az alábbi információkat figyelembe venni: 

 1. A várandósgondozási kiskönyv beutalóként történő elfogadásának feltételeit az 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról

3/A. § (10e) bekezdése szabályozza az egészségügyi szolgáltatást nyújtóknak.

A várandósgondozásról szóló miniszteri rendelet szerint, a várandósgondozási könyvben szereplő, beutalóhoz kötött vizsgálatok tekintetében beutalónak minősül a várandósgondozási könyv, ha tartalmazza a beutaló a gondozó háziorvos nevét, pecsétjét és aláírását, a várandósságot igazoló BNO-kódot, valamint a beutaló orvos és munkahelyének azonosítására szolgáló adatot, megnevezését, kódját, a biztosított nevét, TAJ-át, a beutaló orvos által végzett ellátást azonosító naplósorszámot, a beteg rövid kórelőzményét, a beutaló kiállításának dátumát.

Azaz, amennyiben a kiskönyv a fenti adatokat hiánytalanul tartalmazza, akkor az beutalóként elfogadható.

Azonban a beutaló köteles szakrendeléseknek, ilyen a laboratórium is, kötelező a hatóság felé igazolni az ellátás alapját, azaz a beutalókat valamilyen formátumban (jelenleg még papír, illetve felváltja az elektronikus EESZT-ben elérhető beutaló) az egészségügyi szolgáltatónak megőrizni és tárolni szükséges, 5 évig.

 A várandós kiskönyvet beutalóként nem tarthatja meg a laboratórium, az EESZT-ben nem elérhető, ezért jelenleg lehetséges megoldás:

 • vagy másolat készül a kiskönyv beutaló tartalmáról,
 • vagy a beutaló orvos beutaló dokumentumot állít ki a terhes számára a vizsgálatokról.

 Helyi gyakorlatunkban vércsoport és HbsAg vizsgálatra külön-külön szükséges beutaló. 

 1. Az Intézményünkhöz tartozó várandósok részére a vércsoport vizsgálatot a területi vérellátó végzi, melyre a vérvétel hétfő és csütörtöki napokon történik a TESZ Laboratóriumában.
 2. A várandóság alatt szükséges többi laborvizsgálat mintavételezésére valamennyi munkanapon, a betegfogadási időben van lehetőség a TESZ Laboratóriumában. 

Megértésüket köszönjük!

Tevékenységi kör

A laboratórium feladata a betegek klinikai laboratóriumi vizsgálatainak elvégzése, humánus, magas színvonalú ellátás keretein belül.

Szakmai tevékenysége kiterjed az általános hematológiai, vizelet, véralvadás vizsgálatokra, valamint az orvosi diagnosztikához nélkülözhetetlen, fontosabb kémiai, szerológiai paraméterek kimutatására, meghatározására.

Amit a hozzánk érkezők részére nyújtani tudunk:

 • előjegyzés nélküli betegfogadás naponta 7 és 10 óra között,
 • a lehetőségekhez képest rövid várakozási idő,
 • kényelmes és stressztől mentes környezetben, rutinos szakdolgozók segítségével történő vérvétel,
 • a szakrendeléssel kapcsolatos korrekt tájékoztatás és probléma megoldás biztosítása telefonon és személyesen egyaránt,
 • a szakmai követelményeknek megfelelő, modern technológiával történő minta feldolgozás folyamatos külső- és belső minőségügyi ellenőrzések mellett,
 • orvos és biológus által értékelt, megbízható és gyors leletközlés,
 • pontos, lelkiismeretes, beteg elégedettségre törekvő szakdolgozói csapat.

Letölthető anyagok

Honlapunkon az online leletkiadásról bővebb tájékoztatás az alábbi linken található:

Online lelet kiadás tájékoztató

Média tartalmak

Terézvárosi Magazin 2017.03.13. I. rész. hatoscsatorna
Téma: LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK
Vendég: Dr. Szabó Katalin, orvos, igazgató
Műsorvezető: Paor Lilla
Adásvágó: Kálmán Péter
Kameraman: Mészáros Viktor
Magazin főszerkesztő: Szalai Zsolt