Gyakran ismételt kérdések

tesz_logo

Fontos tudni, hogy megjelent 2 újdonság:

  • oldalon a TAJ szám + születési idő alapján lekérdezhető, hogy sikeres volt-e a regisztráció, szerepel-e a páciens a Kormányhivatal listáján. A lekérdezésben bárki tud segíteni.

  • Mostantól a háziorvosok megkapják, hogy következő oltási héten összesen hány fő pácienst irányíthat oltóponti oltásra, valamint azt is, hogy az oltásra kijelölendő pácienseknek mely oltókórházba, milyen időpontban (nap, óra, perc) lehet az oltásra megjelennie.
    Ugyanakkor változatlanul a legfontosabb, hogy minden oltási héten, a Kormányhivatal listáján sorra kerülő oltandó pácienssel a háziorvos e-mailben vagy telefonon felveszi a kapcsolatot. Ekkor az egyeztetés során van mód az esetleges akut vagy krónikus betegség vagy egyéb probléma következményeinek megvitatására.  A háziorvos ismeri legjobban a beteget és az aktuális oltási helyzetet, így a végső döntést akkor kell meghozni a háziorvos útmutatásai alapján.

Mikor kapok oltást? Ki dönti el, hogy mikor kerülök sorra?

A Kormányhivatal a regisztráltak közül rendszeresen küld egy új listát a háziorvosoknak és kiküldik azt is, hogy az adott héten

  • hány oltást kapnak a rendelők és

  • hány embert küldhetnek az oltópontra.

Az orvos csak a listán szereplők közül választhat (kötött sorrendben) és csak őket értesítheti az oltás helyéről és idejéről.

Ha valaki éppen beteg nem tud megjelenni, vagy nem kéri a felajánlott oltást, akkor később kaphat újabb lehetőséget.

Honnan tudom, hogy sikerült-e a regisztrációm?

oldalon a TAJ szám + születési idő alapján lekérdezhető

Mikor lesz a második oltás?

Mindig az oltó orvos ad erről tájékoztatást. Előfordulhat, ha a Kormányzat úgy dönt, hogy a minél több oltott ember érdekében a második oltásokat halasztani kell.

Hogy lehet, hogy sokan mások már mind megkapták az oltást, én meg nem?

A háziorvosi körzetek nem egyformák. Van, ahol több az idős vagy krónikus beteg. A lakosság érdekét az szolgálja, hogy minél több körzetben folyjon az oltás, függetlenül az ottani lakosság rászorultságától.

Előfordul az is, hogy az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan más csoportok is kapnak oltást, függetlenül a regisztrációtól, koruktól és betegségeiktől. Ez az ország működtetése, a munkájuk kapcsán fokozott veszélyeztetésük miatt lehet fontos.

Melyiket adassam be?

Bármelyik oltás beadása kevésbé veszélyes, mint a betegség. Mivel a háziorvosok megkapják a regisztráltak listáját, van lehetőségük dönteni, ezért csak olyan oltást javasolnak, ami Önnek adható.

Milyen krónikus betegségekben szenvedők kerültek külön listára?

A Kormányhivatal a rendelkezésére álló adatok alapján a szervátültetett, daganatos, cukorbeteg és egyes keringési és légzési megbetegedésekben szenvedő betegeket külön listán kezel, ugyanakkor olykor például olyan egészséges fiatalok is felkerülhettek a listára, akiknél volt ilyen diagnózissal kivizsgálás, de a gyanú végül nem igazolódott. Viszont pl. a magasvérnyomás-betegséget nem tekinti a kormányhivatal külön kockázati tényezőnek. Épp ezért is fontos, hogy a háziorvosnak van döntési lehetősége a listán szereplők kiválasztásában, de ez a lehetőség nagyon korlátozott.

Ezerféle betegségem miatt tessék engem előre venni

A Kormányhivatal listájának készítésekor figyelembe veszik a kísérő betegségeket. Kizárólag az így elkészült listáról választhatnak a háziorvosok, kötött sorrendben. Nem minden krónikus betegség ok arra, hogy bekerüljön a krónikus betegek listájára és ezen sem a háziorvos, sem a NEAK nem tud változtatni.

Félek, hogy elkallódott a regisztrációm. Honnan tudhatom meg, hogy szerepelek a Kormányhivatal listáján?

Tapasztalatunk szerint főleg a levélben történt regisztráció kapcsán fordulhatott elő, hogy a megadott adatok alapján mégsem került valaki a háziorvosához kiküldött listán. Érdemes ezt a

oldalon a TAJ szám + születési idő megadása után lekérdezni.

Covid fertőzésem volt, mikor kaphatok oltást?

A mai irányelvek szerint 3 hónapon belül nem kaphat oltást, mert a fertőzés után még biztosan védett.

Az első oltást követően lettem Covid-beteg, mikor kaphatom meg a második oltást?

A betegség első tünetei után általában 3 hónappal kaphat oltást, de ezek az irányelvek a tapasztalatok feldolgozásával párhuzamosan folyamatosan változhatnak.

Az első oltás után vagyok, családtagom covidos lett, karanténban kell-e lennem? Mi a teendő?

Az oltás attól véd, hogy súlyos betegsége ne alakuljon ki, de megfertőződhet Ön is és másokat is megfertőzhet, tehát ez nem változtat a karantén szabályokon.

Az első oltás utáni védettség mikor alakul ki, milyen mértékű?

Oltásonként és személyenként változó mértékben, de az első oltás után 2 héttel már van védettség, mely kisebb és kevésbé tartós, mint a második hatása.

A második oltás utáni védettség mikor alakul ki.

Általában 2 héttel a második oltást követően megfelelő védettség alakul ki, mely azt jelenti, hogy súlyos betegség nem alakul ki, de megfertőződhet és a fertőzést tovább is tudja adni.

Idős beteg vagyok, félek az oltástól. Ki se mozdulok otthonról, akkor is kell az oltás?

Általában javasolt az oltás, ha nincs olyan akut vagy krónikus betegsége, hogy most éppen nem kaphat oltást, mert hozzátartozói, ismerősei, látogatói hazahozhatják a vírust.

Szigorú kontakt szabályok betartása esetén, egyéni mérlegelést igényel és alaposan megfontolandó, ha egy idős ember teljesen elkülönítve él, de közvetlen érintkezés nincs, akkor az oltás kapcsán a kétszeri közlekedéssel és sorban állással járó fertőzésveszély nem elhanyagolható. Tudnunk kell, hogy oltás nélkül még a tünetmentesnek tűnő kis gyerekek is nagy eséllyel adhatják át a fertőzést.

Mit tegyek, ha regisztráltam, viszont a lekérdezésnél nem találom a listán a nevem?

Regisztráljon újra.

Mit tegyek, ha kaptam oltást, de nem látom ezt az EESZT-ben, illetve nem kaptam védettségi igazolást?

A vakcina beadásának napján rögzítjük az EESZT-ben a vakcina beadásának tényét és az átadott Igazolásban is feltüntetett adatokat: oltóanyag megnevezése, gyártási száma, a beadás dátuma, helye, az oltást végző egészségügyi szolgáltató megnevezése, az orvos neve, valamint a következő oltás időpontja. A védettségi igazolás ezek alapján készül. Ha ez belátható időn belül nem érkezik meg, akkor érdemes az EESZT üzemeltetőjénél érdeklődni az alábbi elérhetőségen: helpdesk.eeszt@okfo.gov.hu

Hogyan lehet felnőttnél vagy gyermeknél a tervezett fogászati beavatkozás előtt elvégeztetni a PCR tesztet?

Intézetünkben PCR vizsgálat mintavételezésére a gégészeti szakrendelésen, délelőtti betegfogadási időben, 8-10 óra között van lehetőség. Ez helyileg a Csengery utcai főépületünkben található. Kérjük, az aktuális rendelési időkről a vizsgálat előtt tájékozódjanak a honlapunkon. Amennyiben a gégészeten történő mintavételezésnek akadálya van (pl. nincs rendelés és fontos a mielőbbi PCR teszt), gyermekeknél a Heim Pál Gyermekkórházban is van lehetőség a teszt elvégeztetésére. Kérjük, minden esetben hozzanak magukkal fogorvosi vagy háziorvosi beutalót és kérjenek időpontot a vizsgálatra!