Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat

1074 Budapest, Csengery u. 25.

06 1 321-2200 igazgatosag@tesz.co.hu

Tüdőgondozó

1064 VI., Vörösmarty u. 47/B.

Telefonos betegelőjegyzés:
06 1 351-7462, 06 1 580-2328

Fenti telefonszámokon munkanapokon 9-18 óra között várjuk előjegyzésre vonatkozó hívását.

Rendelő orvosok

Dr. Kis Sándor
szakrendelés vezető főorvos
Dr. Kemenes Ágnes
szakorvos
Dr. Ötvös Kornélia
szakorvos

3542-795  Tüdőgondozó
3542-790  Tüdőszűrő Állomás
351-7462, 580-2328 Telfonos betegelőjegyzés

A szakrendelés igény szerint előjegyzéssel fogadja betegeit. Időpont előjegyezhető személyesen, telefonon, valamint interneten, előjegyzést kérhet kezelőorvosa is. 

Kérem, vegye figyelembe, hogy az  akut betegek ellátása mindenkor előnyt élvez.

Intézetünk két részből áll.

Tüdőgondozó:

Első alkalommal beutaló szükséges a háziorvostól, vagy a beküldő szakorvostól. A Tüdőgondozóban nyilvántartott krónikus betegek beutaló nélkül is felkereshetik a rendelést.

Súlyos panaszok, fulladás, nagy mellkasi fájdalom, magas láz, vagy rendszeresen használt légúti gyógyszerek hiánya esetén beutaló és előjegyzés nélkül is fogadjuk betegeinket.

A súlyos betegek ellátása soron kívül történik.

Ellátási terület a VI. kerület állandó és ideiglenes lakossága.

A szakrendelés tevékenysége

Elsősorban köhögés, köpetürítés, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, láz, illetve allergiás eredetre utaló orr-, szemtünetek kivizsgálása történik.

A következő vizsgálatokra van lehetőség: mellkas-röntgen felvétel modern digitális készülékkel, szükség esetén röntgen-átvilágítás, légzésfunkciós vizsgálat, allergiás bőrpróbák, oxigén-telítettség mérése. Légzőszervi betegeknek szükség esetén elsősegélyt nyújtunk.

A 40 év feletti, hosszú idő óta dohányzó személyek vizsgálatát nagyon fontosnak tartjuk panaszmentesség esetén is, két okból:

1. A tüdőrák korai stádiumban nem okoz panaszokat, és időben kell felismerni ahhoz, hogy még operálható legyen, mert ez komoly reményt jelent a gyógyulásra.

2. A dohányosok gyakori, fokozatos hörgőszűkülettel járó COPD-je (krónikus hörgőgyulladás) szintén lappangva kezdődik, s amikor a betegnek panaszt okoz, többnyire már súlyos stádiumot jelent.

(Magyarország vezeti a világ ranglistát a dohányosokat veszélyeztető mindkét betegség szempontjából!)