Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat

1074 Budapest, Csengery u. 25.

06 1 321-2200 igazgatosag@tesz.co.hu

Védőnői Szolgálat

1077 Budapest, VII. Izabella u. 42.
342-4330

A védőnők hívhatók: hétfőtől – csütörtökig 7. 30 -16 óráig, pénteken: 7.30 - 13.30-ig

Vezető védőnő

Nagy Pálné

Védőnők

Bodnár Józsefné
Majer Judit
Miller Gáborné
Pintér Erzsébet
Máté Ferencné
Heim Edit
Heitz Viktória
Neumanné Gere Gyöngyi
Szemes Zsófia
Pásztor Adrienn
Tarrósi Magdolna
Faludy Rita

Somogyi Zsófia

Iskolaorvosok

Dr. Gyerkó Anikó

Dr. Urbán Terézia

A védőnők tevékenysége

A Védőnői Szolgálat a világon szinte egyedülálló. Története 1915-től a Stefánia Szövetség megalakulásával kezdődött. Az eltelt évtizedek során sok változáson ment keresztül, de a védőnői munka fő célkitűzése nem változott. Munkánk célja: segíteni a gyermeket váró, gyermekeket nevelő családokat, hogy a felnövekvő gyermekek testileg, lelkileg egészségesebben váljanak felnőtté. A védőnői munka törvények által szabályozott tevékenység.
A védőnői gondozás a kerületben bejelentett lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező életvitelszerűen a kerületben tartózkodókra terjed ki.
A személyes tanácsadások, illetve családlátogatások alkalmával bizalmi kapcsolat alakul ki a családok és a védőnő között. 

Munkánk nagyon sokrétű. A védőnők fő feladata a nővédelem, a várandós gondozás, a kisgyermekek ellátása megszületéstől, az iskolába kerülésig és az iskolás korosztály ellátása. Szűrések, védőoltások megszervezése, betegségek megelőzése, népegészségügyi feladatok és egészségfejlesztés.
Az iskolavédőnők feladataikat az iskolában látják el. A területi védőnők a munkájukat területi felosztás alapján végzik.

 

Apa-füzet 2.

 

Apa-fuzet(1).pdf